British Museum blog

In the back rooms

Neal Spencer, British Museum

Large vessel (C4029) found buried in the floor of the back room

Halfway through our third season of excavations in the northwest part of the walled town, our understanding of the nature of the area, and how it changed – whether on a room-by-room or building-by-building basis – is continuing to evolve.

No two house plans are the same, undoubtedly dictated by a range of factors. Here, some of the houses needed to be built into and over existing architecture, including large vaulted storerooms. But the circumstances of individual household units could also prompt houses to be joined, divided or internally re-arranged.

Papyri contemporary with Amara West describe complex fluctuations in houses at Thebes, with numbers oscillating between six and 15 people in a short time frame, due to deaths, marriages and even divorce.

The four 20th dynasty houses excavated so far in the northwestern town have between three and four rooms each, and the back room in three of the houses has a rather different character.

View along house E13.3-N with back room far from the front door

These are small spaces – only five metres² – and as we have no evidence for windows in any of the rooms, they are likely to have been very dark. None of the three back rooms has an outside wall, thus would have stayed cool during hot days and retained warmth during the very cold nights.

How were these rooms used? It is tempting to assume some were bedrooms, but none have bed alcoves familiar from larger pharaonic houses, including villa E12.10 at Amara West.

In fact, the inhabitants may have slept in the central room, warmed by the hearth. The back of one house clearly functioned as a space for ritual activity – an ancestor bust was found there.

A notable concentration of finer pottery vessels is found in these rooms – but also objects of more glamorous materials.

Plan of house E13.3-N, with room 27 to top right

In the last weeks, we have completed excavation of the back room in house E13.3-N. The pattern continues in the earliest layers in the room – fragments of a fine calcite (Egyptian alabaster) bowl were recovered alongside faience beads, a bone earring, and a faience Taweret amulet.

Fragments of a calcite bowl (F4743) found in back room of house E13.3-N

The purpose of the niche in the back wall remains unknown. But as with one other back room, we also found a large pottery vessel buried in the floor. We have taken samples from the pot, found with its lid still in place: perhaps chemical or botanical analyses can hint at the original contents?

However, a more prosaic function for these rooms is also possible. Finding objects in a room does not mean the inhabitants used them in that space, or placed them there for safe-keeping.

Some back rooms may simply have become areas in which to place unwanted rubbish – tucked out of the way at the back of the house.

If you would like to leave a comment click on the title

Filed under: Amara West, Archaeology, , , , , , , ,

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 15,627 other followers

Categories

Follow @britishmuseum on Twitter

British Museum on Instagram

We welcome nearly 7 million visitors a year to the Museum and this photo by @zoenorfolk wonderfully captures the movement of people around the Great Court. Completed in 2000, the Great Court also features a quote by Tennyson: 'and let thy feet millenniums hence be in the midst...’
#repost #regram
Share your photos of the British Museum with us using #mybritishmuseum and tag @britishmuseum In 2000, the Queen Elizabeth II Great Court designed by Foster and Partners transformed the Museum’s inner courtyard into the largest covered public square in Europe. We love this striking photo by @adders77 showing this incredible space at night #regram #repost
Share your photos of the British Museum with us using #mybritishmuseum and tag @britishmuseum This wonderful photo by @what_fran_saw captures the stunning Great Court #regram #repost
The two-acre space of the Great Court is enclosed by a spectacular glass roof made of 3,312 unique pieces!
Share your photos of the British Museum with us using #mybritishmuseum and tag @britishmuseum The roaring lions on the walls of King Nebuchadnezzar II’s palace represented the Babylonian king himself and were intended to astonish approaching visitors. Nebuchadnezzar commissioned major building projects in Babylon to glorify the capital of his empire. Glazed bricks in bright shades of blue, yellow and white were favoured for public monuments in order to emphasise both divine and royal power. These works displayed the might of the city and its king, who commanded unlimited resources.
Glazed brick panel showing a roaring lion from the Throne Room of Nebuchadnezzar II, 605–562 BC. From Babylon, southern Iraq. On loan from Vorderasiatisches Museum, Berlin.
Share your photos using #mybritishmuseum and tagging @britishmuseum.
#lion #art #history #BritishMuseum Lions have perhaps been adopted as a symbol more than any other animal. They are seen as proud, fierce and magnificent – characteristics that made kings and countries want to associate themselves with these charismatic big cats. As well as being the national symbol of England and Scotland, the lion is in many ways the symbol of the British Museum. Lions guard both entrances to the building. At the Montague Place entrance are the languid lions carved by Sir George Frampton, and on the glass doors of the Main entrance are the cat-like beasts designed by the sculptor Alfred Stevens in 1852.
This lion can be found on the wooden doorframe at the south entrance to the Museum, and its nose is polished smooth by the many visitors who rub it for luck on their way in. Share your photos using #mybritishmuseum and tagging @britishmuseum This colossal lion in the Great Court is one of the most photographed objects in the Museum. It weighs more than 6 tons and comes from a tomb in the ancient cemetery of Knidos, a coastal city now in south-west Turkey. The tomb stood on the edge of a cliff overlooking the approach to Knidos harbour. The building was 18 metres high and the lion was on top of its pyramid roof. The hollow eyes of the lion were probably originally inset with coloured glass, and the reflection of light may have been an aid to sailors navigating the notoriously difficult coast. It is carved from one piece of marble, brought across the Aegean Sea from Mt Pentelikon near the city of Athens. Opinions vary as to when it was built. One suggestion is that it commemorated a naval battle off Knidos in 394 BC.
We’ll be sharing more lovely lions this week! Share your photos using #mybritishmuseum and tagging @britishmuseum.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 15,627 other followers

%d bloggers like this: