British Museum blog

A wooden O



Alan Farlie, Exhibition designer,
RFK Architects Ltd

Explaining the job of an exhibition designer is not straightforward as it depends on the type of exhibition and the type of story being told. For a paintings and drawings show we may work with existing gallery walls and the job is about placement and selection of wall colours. Designing Shakespeare: staging the world was far more complicated than that.

We were finishing the installation of Treasures of Heaven in 2011 when I was asked if we would pitch for the Shakespeare exhibition. The British Museum was already working with the Royal Shakespeare Company and one of the reasons for the pitch was to see how we would work with Tom Piper, Associate Designer at the RSC. At RFK we believe there should be an intellectual foundation to all of our design work and the first stage, before putting pencil to paper, is research. In the case of Shakespeare that involved research into the objects and the story, but also a look at Tom’s work for the RSC and thoughts on the differences between exhibition design and theatre design.

People often talk about ‘theatrical’ design, as shorthand for flamboyant, noisy and in many cases over-blown design. Tom’s designs for the RSC are consciously modern and often stripped back, which immediately struck a chord with us. And an interview with the Guardian reinforced the sense that Tom had a similar approach to his work: “Perhaps surprisingly, Piper starts with the text: reading the script, picking out words, themes, politics – any hook that might snag an idea”. For us it’s the objects rather than the text but the principle is the same. Unless you understand the objects and the curatorial story any exhibition will just be a repeat of some standard formula.

In our pitch to the BM we included sketches that illustrated the principle differences between exhibition and theatre design.

Sketches showing one of the fundamental differences between Theatre and Exhibition – the narrative in a play is defined by the passage of time; the narrative in an exhibition is defined by the visitor passing through space.

In the theatre, the audience remains in a fixed location as the spectacle changes everyone starts the play at the same time and finishes at the same time. The experience is a shared one that unfolds over time.

In an exhibition, the spectacle is fixed. It tends to be an individual experience that unfolds as the visitor moves through the space at his or her own pace, encountering new points of view with every step. Our challenge was to blend the visual language of performance-based stage design with that of object-based exhibition design and to come up with something new and unexpected.

The original section titles as briefed and a diagram showing visitor circulation with London at the heart and non-linear circulation.

The exhibition is structured around the idea of nine ‘Imagined Worlds’ each of which represents different aspects of Shakespeare’s plays. Our first sketches showed the first of these ‘London 1612’ at the heart of the exhibition with all the other sections linking to it. As the design developed it became apparent this would not work practically but we felt it was important to retain the sense of London being at the exhibition’s heart, if not its physical centre.

Early sketch illustrating the idea of seeing through to the books.

We were also struck by the resonances of an exhibition about ‘the text’ being staged within the Round Reading Room, which is still a working library and from the outset wanted to express that connection. In the final design this was achieved by cutting a series of slot windows that give views onto the bookstacks.

The first draft of the design model

To develop the design, we used a series of models at various scales. Models are perfect for collaborations of this kind and allow for immediate exchange of ideas. They are not precious and are there to be cut and carved as part of the process. The first draft, shown here, has just four elements (the large ring is the lighting ring originally installed for The First Emperor exhibition): at bottom left is London or the ‘Wooden O’ as it became known; at top right is a second curve that enclosed ‘The New World’ and in the centre of the room, two large walls that carried two of the largest objects (Fialletti’s view of Venice and the Sheldon Tapestry Map, which featured in previous blogs) and also began to define Venice, Arden and Great Britain. This basic structure of circles, arcs and straight walls was overlaid and developed to become the exhibition now on display.

Final version of the model

This photo of the (almost) final design shows how the circle of the ‘Wooden O’ breaks down and is repeated at different scales in combination with the flat painted walls to create the different worlds. In the first section the curved walls are finished in stained plywood fixed vertically to reference the architecture of Shakespeare’s Globe theatre. In the next section the plywood breaks up to form the ‘trees’ of the Forest of Arden with a sandblasted and stained finish. In medieval England and the Classical world of Julius Caesar the plywood is laid on its side and whitewashed to reference monumental stonework. And to represent the world of Macbeth a charred and blackened finish combines with a deep red and a series of slots to create a sense of menace and uncertainty.

The final section focuses on the strange and foreign New World of The Tempest. As the new lands were so full of surprises for the Elizabethan and Jacobean explorers, so this final space in the exhibition speaks of a blank canvas, a liminal space, full of potential and wonder. This is invoked using the vocabulary of contemporary art galleries and cinema. The walls, floor and ceiling are white and the lighting is diffuse so that this space evokes the starkness of the White Cube and the other-worldliness of Stanley Kubrick’s 2001.

This is just a taster of the work that went into the design and there are many other collaborations that are an essential part of putting together an exhibition of this scale. In particular we worked closely with the lighting designer (Zerlina Hughes of Studio ZNA) and digital media consultant (David Bickerstaff at Newangle) as well as the in house graphic designer at the British Museum. So finally – a couple of images of the completed exhibition – I hope you get a chance to see it.

“Can this cockpit hold the vasty fields of France? Or may we cram within this wooden O the very casques that did affright the air at Agincourt?” (Henry V prologue). Above the First Folio the ceiling beams radiate to reach out, beyond the wooden O, to Shakespeare’s imagined worlds. © Nick Rochowski Photography

The final section takes its cue from the white walls of modern gallery spaces to invoke ‘the shock of the new’. Strange objects and creatures from the new world are displayed in a soft diffuse light. © Nick Rochowski Photography

Shakespeare: staging the world is open from 19 July to 25 November 2012.

The exhibition is supported by BP.
Part of the World Shakespeare Festival and London 2012 Festival.

Tweet using #ShakespeareExhibition and @britishmuseum

If you would like to leave a comment click on the title

Filed under: Shakespeare: staging the world, , ,

The first ring of the doorbell

Hugo Chapman, Exhibition Curator

I’m writing on Thursday evening at the end of the first day of the public viewing of the exhibition. I was unusually nervous and keyed-up all day. I now realise my feelings were a bit like those I experience in that half hour before a party begins. The food and drink is all ready, but I can’t shake off a bat squeak of panic in my head that there’s been collective form of amnesia among my friends, or I told them the wrong date. Such nerves are quickly dispelled by the first ring of the doorbell. Would the Reading Room have only the warders in attendance on the opening day?

With these dark thoughts in mind it was heartening to step into the Reading Room around 11am to see it thronged with people. It was fantastic to witness the hushed concentration of the visitors as they looked intently at the drawings and at the explanatory films.

The scene made me think back to how panic-struck I had been three years ago when I was told that my proposed show was to be in the Reading Room. How could such a vast space be given the intimacy that drawings need? In the event the BM exhibition designer, Jon Ould, came up with a brilliant plan that gave the works space to be viewed without having a sense of the great void above.

Inside the exhibition

One of the thrills of the show was to see the transformation of the empty Reading Room platform to the exhibition space that Jon had designed. The discussions with Jon and other colleagues as to how the drawings should be structured and displayed mirrored many others that shaped the show’s formation. For me the collective, collaborative nature of creating an exhibition is the perfect antidote to the essentially lonely business of writing the book that preceded it.

I’ll definitely keep on returning to the show to savour the reaction of the viewer and to admire the drawings. Someone at the opening told me wistfully that they hoped that the Icelandic volcano would keep on erupting to allow the Uffizi drawings to remain. Volcanic ash or not the exhibition will, however, certainly close on 25 July so the clock is ticking…

If you would like to leave a comment click on the title

Image caption: Inside the exhibition

Filed under: Exhibitions, Italian Renaissance drawings, , , , , ,

Receive notifications of new posts by email.

Join 14,356 other followers

Categories

Follow @britishmuseum on Twitter

British Museum on Instagram

For our final #MuseumInstaSwap post we’re highlighting the 'Make Do and Mend' campaign of the Second World War, as told by our partner @ImperialWarMuseums in their #FashionontheRation exhibition.

The campaign was launched to encourage people to make their existing supplies of clothes last longer. Posters and leaflets were circulated with advice on subjects including how to prevent moth damage to woollens, how to make shoes last longer or how to care for different fabrics. As the war went on, buying new was severely restricted by coupon limits and no longer an option for many people. The ability to repair, renovate and make one's own clothes became increasingly important. Although shoppers would have to hand over coupons for dressmaking fabric as well as readymade clothes, making clothes was often cheaper and saved coupons. ‘Make Do and Mend’ classes took place around the country, teaching skills such as pattern cutting. Dress makers and home sewers often had to be experimental in their choice of fabrics. Despite disliking much of the official rhetoric to Make Do and Mend, many people demonstrated great creativity and adaptability in dealing with rationing. Individual style flourished. Shortages necessitated imaginative use of materials, recycling and renovating of old clothes and innovative use of home-made accessories, which could alter or smarten up an outfit. Many women used furnishing fabrics for dressmaking until these too were rationed. Blackout material, which did not need points, was also sometimes used. Parachute silk was highly prized for underwear, nightclothes and wedding dresses.

We've really enjoyed working with and learning from our friends at @imperialwarmuseums this week. You can catch up on all our posts and discover many more stories from London’s museums with #MuseumInstaSwap. © IWM (Art.IWM PST 4773 For #MuseumInstaSwap we’re discovering the street style of the Second World War in the #FashionontheRation exhibition at @ImperialWarMuseums. In this archive photo a female member of the Air Raid Precautions staff applies her lipstick between emergency calls.

In wartime Britain it was unfashionable to be seen wearing clothes that were obviously showy, yet women were frequently implored not to let 'standards' slip too far. There was genuine concern that a lack of interest in personal appearance could be a sign of low morale, which could have a detrimental impact on the war effort. The government's concern for the morale of women was a major factor in the decision to continue the manufacture of cosmetics, though in much reduced quantities. Make-up was never rationed, but was subject to a luxury tax and was very expensive. Many cosmetics firms switched some of their production to items needed for the war effort. Coty, for example, were known for their face powder and perfumes but also made army foot powder and anti-gas ointment. Make-up and hair styles took on an increased importance and many women went to great lengths to still feel well-dressed and stylish even if their clothes were last season's, their stockings darned and accessories home-made. As with clothing, women found creative ways around shortages, with beetroot juice used for a splash of lip colour and boot polish passing for mascara.

Discover more stories from London’s museums with #MuseumInstaSwap © IWM (D 176) In the @ImperialWarMuseums exhibition ‘Fashion on the Ration: 1940s street style’ we can see how men and women found new ways to dress while clothing was rationed. Displays of original clothes from the era, from military uniforms to utility underwear, reveal what life was really like on the home front in wartime Britain.

Despite the limitations imposed by rationing, clothing retailers sought to retain and even expand their customer base during the Second World War. Britain's high street adapted in response to wartime conditions, and this was reflected in their retail ranges. The government intervened in the mass manufacture of high street fashions with the arrival of the Utility clothing scheme in 1942. Shoppers carefully spent their precious clothing coupons and money on new clothes to make sure their purchases would be suitable across spring, summer and autumn and winter. Despite the restrictions, the war and civilian austerity did not put an end to creative design, commercial opportunism or fashionable trends on the British home front.

#FashionontheRation exhibition runs @imperialwarmuseums until 31 August.

Discover more stories from London’s museums with #MuseumInstaSwap. For our final day of #MuseumInstaSwap we’re learning about the Second World War @ImperialWarMuseums, and discovering the impact of the war on ordinary people. 
Clothes were rationed in Britain from 1 June 1941. This limited the amount of new garments people could buy until 1949, four years after the war's end. The British government needed to reduce production and consumption of civilian clothes to safeguard raw materials and release workers and factory space for war production. As with food rationing, which had been in place since 1940, one of the reasons for introducing civilian clothes rationing was to ensure fairness. Rationing sought to ensure a more equal distribution of clothing and improve the availability of garments in the shops.

As this poster shows, the rationing scheme worked by allocating each type of clothing item a 'points' value which varied according to how much material and labour went into its manufacture. Eleven coupons were needed for a dress, two needed for a pair of stockings, and eight coupons required for a man's shirt or a pair of trousers. Women's shoes meant relinquishing five coupons, and men's footwear cost seven coupons. When buying new clothes, the shopper had to hand over coupons with a 'points' value as well as money. Every adult was initially given an allocation of 66 points to last one year, but this allocation shrank as the war progressed. © IWM (Art.IWM PST 8293) This week on @instagram we’ve joined up with other London museums to highlight our shared stories. Our partner is @imperialwarmuseums, whose incredible collection brings people’s experiences of modern war and conflict to life. Follow #MuseumInstaSwap to discover some of the intriguing historical connections we have found, as well as insights into everyday life during wartime. As part of our #MuseumInstaSwap with @ImperialWarMuseums, we’ve been given special access to the Churchill War Rooms – located deep below the streets of Westminster.
This is Prime Minister Winston Churchill’s bedroom, which includes his private desk, briefcase and papers, his bed and chamber pot and even an original cigar! The bedroom is located close to the Map Room, keeping Churchill as close as possible to the epicentre of Cabinet War Rooms.
Following the surrender of the Japanese Forces the doors to the War Rooms were locked on 16 August 1945 and the complex was left undisturbed until Parliament ensured its preservation as a historic site in 1948. Knowledge of the site and access to it remained highly restricted until the late 1970s when @ImperialWarMuseums began the task of preserving the site and its contents, making them accessible to as wide an audience as possible and opening them to the public in 1984.
Discover more stories from London’s museums with #MuseumInstaSwap
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 14,356 other followers

%d bloggers like this: