British Museum blog

In the back rooms

Neal Spencer, British Museum

Large vessel (C4029) found buried in the floor of the back room

Halfway through our third season of excavations in the northwest part of the walled town, our understanding of the nature of the area, and how it changed – whether on a room-by-room or building-by-building basis – is continuing to evolve.

No two house plans are the same, undoubtedly dictated by a range of factors. Here, some of the houses needed to be built into and over existing architecture, including large vaulted storerooms. But the circumstances of individual household units could also prompt houses to be joined, divided or internally re-arranged.

Papyri contemporary with Amara West describe complex fluctuations in houses at Thebes, with numbers oscillating between six and 15 people in a short time frame, due to deaths, marriages and even divorce.

The four 20th dynasty houses excavated so far in the northwestern town have between three and four rooms each, and the back room in three of the houses has a rather different character.

View along house E13.3-N with back room far from the front door

These are small spaces – only five metres² – and as we have no evidence for windows in any of the rooms, they are likely to have been very dark. None of the three back rooms has an outside wall, thus would have stayed cool during hot days and retained warmth during the very cold nights.

How were these rooms used? It is tempting to assume some were bedrooms, but none have bed alcoves familiar from larger pharaonic houses, including villa E12.10 at Amara West.

In fact, the inhabitants may have slept in the central room, warmed by the hearth. The back of one house clearly functioned as a space for ritual activity – an ancestor bust was found there.

A notable concentration of finer pottery vessels is found in these rooms – but also objects of more glamorous materials.

Plan of house E13.3-N, with room 27 to top right

In the last weeks, we have completed excavation of the back room in house E13.3-N. The pattern continues in the earliest layers in the room – fragments of a fine calcite (Egyptian alabaster) bowl were recovered alongside faience beads, a bone earring, and a faience Taweret amulet.

Fragments of a calcite bowl (F4743) found in back room of house E13.3-N

The purpose of the niche in the back wall remains unknown. But as with one other back room, we also found a large pottery vessel buried in the floor. We have taken samples from the pot, found with its lid still in place: perhaps chemical or botanical analyses can hint at the original contents?

However, a more prosaic function for these rooms is also possible. Finding objects in a room does not mean the inhabitants used them in that space, or placed them there for safe-keeping.

Some back rooms may simply have become areas in which to place unwanted rubbish – tucked out of the way at the back of the house.

If you would like to leave a comment click on the title

Filed under: Amara West, Archaeology, , , , , , , ,

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 16,359 other followers

Categories

Follow @britishmuseum on Twitter

British Museum on Instagram

Edward Burne-Jones was born #onthisday in 1833. This watercolour from his ‘Flower Book’ is titled ‘White Garden’. This was a name for Atriplex hortensis, a small garden plant that has edible leaves. In this painting Burne-Jones has created an imaginary ‘white garden’, populated with lilies that are being picked by two white-clad angelic figures. Like other figures in his works, they appear dressed in classically inspired white robes, with their blonde hair tied back.
#EdwardBurneJones #BurneJones #PreRaphaelite #flowers In this second watercolour from the ‘Flower Book’ of Pre-Raphaelite artist Edward Burne-Jones, we can see the goddess Venus walking through the night’s sky with doves. This painting is titled ‘Rose of heaven’ – a name given to the plant campion, a small pink flower. Burne-Jones took inspiration from the name of the flower and its connotations, rather than what the flower actually looks like. The depiction of Venus seems to be heavily influenced by Botticelli’s ‘Birth of Venus’, with flowing blonde hair and a dynamic pose.
#EdwardBurneJones #BurneJones #PreRaphaelite #flowers To mark the birthday of Pre-Raphaelite artist Edward Burne-Jones (1833–1898) this week, we’re featuring paintings from his ‘Flower Book’ – a sketchbook full of watercolours and drawings that contained fantasy artworks inspired by the names of flowers. This painting is titled ‘Love in a tangle’ – a name sometimes used for the climbing plant clematis. The scene suggests the story of Ariadne, who gave Greek hero Theseus a ball of golden thread to unwind as he wandered through the labyrinth in search of the minotaur (a mythological creature – half-man and half-bull). Here she waits anxiously for her lover to follow the thread back out of the maze. The clematis and its maze of tangled foliage inspired Burne-Jones to represent this story from ancient Greek mythology in his Flower Book.
#EdwardBurneJones #BurneJones #PreRaphaelite #flowers #mythology Here’s a #regram from @mrapachekat. Doesn’t this lion look majestic? The Museum’s Montague Place entrance is just as grand as the more-visited Main entrance on Great Russell Street. This part of the Museum contains the King Edward VII galleries, and the foundation stone was laid by the King in 1907. This side of the building was designed in the Roman style rather than the Greek Revival of Great Russell Street. It features numerous imperial references, including the coat of arms above the door, and sculptures of lions’ heads and crowns. The architect Sir John James Burnet was knighted for his work designing these galleries, and the building was opened by King George V and Queen Mary in 1914 (Edward VII had died in 1910). #regram #repost #architecture #BritishMuseum #lion Another brilliant photo of the Museum’s Main entrance on Great Russell Street – this time by @violenceor. The perspective gives a good sense of the huge scale of the columns. The Museum has two rows of columns at the main entrance, with each being around 14 metres tall and 1.5 metres wide. Designer Sir Robert Smirke used 44 columns along the front elevation. This design of putting columns in front of an entrance is called a ‘portico’, and was used extensively in ancient Greek and Roman buildings. #regram #repost #architecture #neoclassical #BritishMuseum The Museum looks spectacular with a blue sky overhead – especially in this great shot by @whatrajwants. You can see the beautiful gold flashes shining in the sun. This triangular area above the columns is called a ‘pediment’, and was a common feature in ancient Greek architecture. The copying of classical designs was fashionable during the late 18th and early 19th centuries, and was known as the Greek Revival. The sculptures in the pediment were designed in 1847 by Sir Richard Westmacott and installed in 1851. The pediment originally had a bright blue background, with the statues painted white. #regram #repost #architecture #neoclassical #sculpture #gold #BritishMuseum
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 16,359 other followers

%d bloggers like this: