British Museum blog

Conserving a Qing dynasty calligraphy scroll

Valentina Marabini, British Museum

Zhu Pin Fang, Head of the conservation studio (centre), Valentina (right) and her colleague Shaozen assess the scroll before treatment

Zhu Pin Fang, Head of the conservation studio (centre), Valentina (right) and her colleague Shaozen assess the scroll before treatment

In a previous post I described a hanging scroll that I was working on – a work of Qing Dynasty calligraphy. It is now finished. I wrote then that I would explain the process used to conserve it, so here goes.

The first thing I had to do was to assess the scroll condition. The scroll is executed on paper – zhi ben hua long-fibered, which looks almost like silk. It was carefully analysed, photographed and the treatment procedure set. We next established the proportions and design for a new scroll mount.

A close-up of the scroll showing horizontal cracks

Unfortunately, the scroll was very creased with extensive horizontal cracks and signs of many previous repairs. However, the paint itself was stable and therefore suitable to be cleaned using a ‘wet’ treatment.

Using a broad paibi brush we carefully sprinkled water over the surface and drained it off.

Applying a wet treatment

When the painting was clean we could remove the old linings. A layer of dry xuan paper was placed over the face of the scroll, and the scroll and its support were loosely rolled up. The scroll was unrolled and flattened over wang wang juen (an open silk) face down and left overnight. During this time the paste and layers of backing papers became softer, making them easier to work with.

Removing the backing layers

To be able to remove the backing papers we had to remove many of the scroll layers. The scroll had three layers of backing papers – (i) a layer of white xuan paper repairs, (ii) a second lining of very long fibred paper and (iii) a first lining of thin xuan paper in direct contact with the calligraphy.

We cleaned the edges of the missing areas, removing old paste residues and lightly evened their thickness with a very thin spatula. Some of the previous repairs were in good condition and were left in situ, but some had deteriorated and so were removed. The calligraphy was now ready for relining.

Pasting the back of the scroll

Layers of paper were selected and dyed with natural pigments mixed with animal glue and water to match the tone. The back of the calligraphy was pasted with thin flour paste using a paibi brush. The first lining paper (a long fibered paper) was moistened and positioned over the calligraphy and adhered with a wuzhou brush. On top of this a second lining of mian lian (thin xuan paper) was pasted; this is called jia tou meaning additional lining.

False paper margins were adhered to the edge of the calligraphy to facilitate joining to its new silk mount later on.

Work continues on the scroll

When the lining was complete we could check the calligraphy itself. Missing areas were repaired with new paper made of mian lian and were evened with a thin spatula. The calligraphy was then turned face up and left to dry naturally.

Retouching the calligraphy

After sizing and drying, the calligraphy was again lightly moistened and adhered to a white xuan paper, face up on the table. We could now start retouching. This is done in natural light, and aims to match the repaired areas to the colours of the original. Ink and pigments are carefully diluted and then applied.

Preparing the scroll for mounting

This process was followed by tou liao, the selection and dying of the appropriate silk to form the new mount. The silk mount was to be in two colours, a plain and a grey-blue pattern silk.

Preparing the scroll for mounting

With retouching completed, the calligraphy was detached and the edges of the mount were squared. The mounting silk was cut to size and attached to the calligraphy using a technique called wa hua: a window is cut precisely in the silk and the calligraphy is inserted into it.

The scroll after treatment

A final double-layered backing paper completed the lining stage and, after a period of drying, wooden fittings were attached to the top and bottom of the scroll so it was ready for hanging. I will write about that in my next post…

Filed under: Conservation, Studying in Shanghai, , , ,

Receive notifications of new posts by email.

Join 16,361 other followers

Categories

Follow @britishmuseum on Twitter

British Museum on Instagram

Edward Burne-Jones was born #onthisday in 1833. This watercolour from his ‘Flower Book’ is titled ‘White Garden’. This was a name for Atriplex hortensis, a small garden plant that has edible leaves. In this painting Burne-Jones has created an imaginary ‘white garden’, populated with lilies that are being picked by two white-clad angelic figures. Like other figures in his works, they appear dressed in classically inspired white robes, with their blonde hair tied back.
#EdwardBurneJones #BurneJones #PreRaphaelite #flowers In this second watercolour from the ‘Flower Book’ of Pre-Raphaelite artist Edward Burne-Jones, we can see the goddess Venus walking through the night’s sky with doves. This painting is titled ‘Rose of heaven’ – a name given to the plant campion, a small pink flower. Burne-Jones took inspiration from the name of the flower and its connotations, rather than what the flower actually looks like. The depiction of Venus seems to be heavily influenced by Botticelli’s ‘Birth of Venus’, with flowing blonde hair and a dynamic pose.
#EdwardBurneJones #BurneJones #PreRaphaelite #flowers To mark the birthday of Pre-Raphaelite artist Edward Burne-Jones (1833–1898) this week, we’re featuring paintings from his ‘Flower Book’ – a sketchbook full of watercolours and drawings that contained fantasy artworks inspired by the names of flowers. This painting is titled ‘Love in a tangle’ – a name sometimes used for the climbing plant clematis. The scene suggests the story of Ariadne, who gave Greek hero Theseus a ball of golden thread to unwind as he wandered through the labyrinth in search of the minotaur (a mythological creature – half-man and half-bull). Here she waits anxiously for her lover to follow the thread back out of the maze. The clematis and its maze of tangled foliage inspired Burne-Jones to represent this story from ancient Greek mythology in his Flower Book.
#EdwardBurneJones #BurneJones #PreRaphaelite #flowers #mythology Here’s a #regram from @mrapachekat. Doesn’t this lion look majestic? The Museum’s Montague Place entrance is just as grand as the more-visited Main entrance on Great Russell Street. This part of the Museum contains the King Edward VII galleries, and the foundation stone was laid by the King in 1907. This side of the building was designed in the Roman style rather than the Greek Revival of Great Russell Street. It features numerous imperial references, including the coat of arms above the door, and sculptures of lions’ heads and crowns. The architect Sir John James Burnet was knighted for his work designing these galleries, and the building was opened by King George V and Queen Mary in 1914 (Edward VII had died in 1910). #regram #repost #architecture #BritishMuseum #lion Another brilliant photo of the Museum’s Main entrance on Great Russell Street – this time by @violenceor. The perspective gives a good sense of the huge scale of the columns. The Museum has two rows of columns at the main entrance, with each being around 14 metres tall and 1.5 metres wide. Designer Sir Robert Smirke used 44 columns along the front elevation. This design of putting columns in front of an entrance is called a ‘portico’, and was used extensively in ancient Greek and Roman buildings. #regram #repost #architecture #neoclassical #BritishMuseum The Museum looks spectacular with a blue sky overhead – especially in this great shot by @whatrajwants. You can see the beautiful gold flashes shining in the sun. This triangular area above the columns is called a ‘pediment’, and was a common feature in ancient Greek architecture. The copying of classical designs was fashionable during the late 18th and early 19th centuries, and was known as the Greek Revival. The sculptures in the pediment were designed in 1847 by Sir Richard Westmacott and installed in 1851. The pediment originally had a bright blue background, with the statues painted white. #regram #repost #architecture #neoclassical #sculpture #gold #BritishMuseum
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 16,361 other followers

%d bloggers like this: